Takaisin

Työkokemus karttuu

Leipomoyrittäjä Satu Antinkaapo tietää, että yrittäjänä pärjää rohkealla ja reippaalla asenteella. Samalla asenteella hän teki vuosien ajan töitä Levillä matkailun sesongeissa palveluammateissa.

Perheyritys Konditoria Antinkaapon vetovastuun neljä vuotta sitten ottanut Satu Antinkaapo on sanojensa mukaan syntynyt leipomoon ja viettänyt siellä lapsuutensa.

– Kyllä tämä on veren perintöä, sillä olen elänyt meidän leipomossa ja kahvilassa suuren osan elämästäni. Isäni on leipuri, ja äiti tuli myös töihin yritykseen päätoimisesti. Teimme äidin kanssa sukupolvenvaihdoksen muutama vuosi sitten, Antinkaapo kertoo.

Rovaniemen keskustasta löytyvä kahvila-konditoria on monelle paikalliselle tuttu jo vuodesta 1984. Nyt kahvilassa on pari työntekijää, ja leipomo työllistää kahdeksan.

Aamu alkaa kello kuusi, kun uunit lämmitetään, paistetaan päivän paistot ja siirrytään tilauksiin. Välillä Antinkaapo auttaa myymälässä ja auttaa asiakaspalvelussa, katsoo, että kahvilassa on kaikki kunnossa sekä hoitaa toimistotyöt, markkinoinnin ja suunnittelun.

– Tämä on todella monipuolista työtä, mutta se on juuri mistä pidän, jokainen päivä on erilainen.

Tekemällä oppii

Monipuolinen on hänen taustansakin, sillä hänellä on kaupallinen tutkinto, ravintola-alan koulutus ja yrittäjätutkinto. Sen sijaan leipomon työt hän on oppinut tekemisen kautta.

Lapin matkailun työt kutsuivat nuorta Satua, ja hän aloitti vuonna 2002 Levillä ravintolassa ravintola-apulaisena keräämällä laseja, alussa talvisesongin ajan ja myöhemmin ympärivuotisesti. Pikkuhiljaa, koulutuksen ja työkokemuksen myötä hän yleni vuoropäälliköksi.

– Viihdyin Levillä erinomaisesti, sillä päivät ovat erilaisia, asiakkaita on joka lähtöön, eri kansallisuuksista. Se oli välillä kovaa työtä, mutta hyvin opettavaista ja antoi hyvän pohjan tätä yrittäjyyttäkin varten. Jo työkokemuksen kartuttamisen vuoksi kannattaa lähteä Lappiin, Antinkaapo kannustaa.

Millainen asenne palveluammattiin ja sesonkityöhön tarvitaan? Ammattitaito on ammattitaitoa mutta tärkeintä on hänen mukaansa joustavuus ja reipas asenne. Töitä pitää tehdä avoimin mielin ja haluta kehittää omaa osaamista. Se palkitsee ja avartaa.

Kasvava matkailu ja palvelut kysyvät myös lisää tekijöitä, työvoimaa. Leipomolla onkin ollut haaste löytää työntekijäksi leipurikondiittori tai sopiva henkilö oppisopimuskoulutukseen. Itse työ on muuta kuin mitä somen kokkausbuumi ja upeat kakkukuvat kertovat.

– Tähän työhän vaaditaan oikea asenne.

Sesongit pitävät virkeänä

Kymmenen vuotta sitten Antinkaapo palasi Rovaniemelle ja aloitti työt leipomossa. Nyt vanhemmat ovat jo siirtyneet syrjään, mutta auttavat tarvittaessa.

Hän kertoo, että kaupunki kehittyy hyvään suuntaan, keskusta muuttuu viihtyisämmäksi ja iloisemmaksi. Kun nuoret tekevät asioita, vanhemmatkin lähtevät mukaan.

– Rovaniemellä on hyvä pöhinä. Niin paikalliset kuin turistitkin liikkuvat, tutustuvat kaupunkiin, maistelevat rohkeasti uusia asioita ja käyttävät myös rahaa. Aasialaisia on liikkeellä paljon. Aitoutta ja puhtautta arvostetaan, ja sitä me tarjoamme, kotimaisia, itse tehtyjä tuotteita.

Antinkaapo nauraa, että leipomossa onkin aina joku sesonki menossa. Se pitää virkeänä ja into tekemiseen säilyy, kun saa kehittää uutta. Joulusesonki sen sijaan on melko perinteinen – perinteistä halutaan pitää kiinni.

– Täällä pääsee nauttimaan varmasta talvesta ja talvilajeista. Lisäksi näkee erilaista elämänmenoa, sillä vaikka sesonkiaikaan työssä on kova paine, työn ulkopuolella oleva elämä on leppoisaa ja rentouttavaa. Minun vapaa-aikani kuluu hevosten parissa.

Mikä on Antinkaapon oma suosikkisesonki? Vastaus tulee varmasti.

– Parasta aikaa on kevättalvi, kun lumi kimaltaa ja aurinko paistaa ja alla on sukset.